Diyarbakır Kadın Aile Sorunları ve Çözüm Önerileri
Diyarbakır İş Kadınları Derneği
ÖZET

İnsanlar, içinden çıktıkları toplumsal ve kültürel birikimin ürünüdürler. Kadının toplum içerisindeki konumu, içinde yaşadığı sosyal ve kültürel çalkantıların etkisiyle bir sonraki nesle yaptığı katkıyı belirler. Bu anlamda; egemen olan erkeğin kavgası ve barışı, kadının yaşamını ve bir anlamda kaderini etkiler. Kadının acıları, kederleri, sevinçleri ve mutlulukları toplumun sevincini ya da kederini sembolize eder. Bu rapor, hemen yanı başımızda Diyarbakır’ın Sur ilçesinde savaşı aratmayan çatışmanın sonuçlarını vermekte.

Bu raporda; müsebbibi olmadıkları bir sebeple evlerinden, kendileriyle özdeşleşen sokaklarından ve biriktirdikleri anılarından kopartılan kadınların kelimelerinden hikayelerine şahitlik edeceksiniz. Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) olarak, Diyarbakır’da yaşanan, sonuçları itibariyle kabulü mümkün olmayan mağduriyetin giderilmesine katkı sunmak için Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle ortaya bir fotoğraf koymaya çalıştık.

Biz, bu çalışmayla yaşanan çatışmalı süreçteki kayıpları psikolojik ve sosyolojik olarak ortaya çıkarıp, somut ifadelerle dile getirmeye çalıştık. Kadın ve ailenin içselleştirdikleri kent, sosyal çevre, mahalle, sokak ve evinin avlusuyla kurduğu bağın ne kadar kuvvetli olduğunun, gitmek zorunda kalırken arkasında bıraktığı veya alamadıkları için nasıl bir yas tuttuğunun ve nasıl bir yaşam mücadelesi ile yaşamı inşa ettiğinin hissedilmesini istedik. Bu sayede kadınları anlamaya, onların sadece maddi ihtiyaçlarına cevap aramaya değil manevi olarak yanlarında olmaya ve yitenlerin ardından yeni bir gelecek hayali kurmak için destek olmaya karar verdik. Geçmişe inat aydınlık bir geleceğin görünürde olduğunu, başta bu kadınlara ve çocuklara, sonra da tüm coğrafyamıza ümidin hiç kaybedilmemesi gerektiğini anlatmaya çalışmaya devam edeceğiz.

Saha çalışması yaparak ve mağdurlarla bire bir görüşerek çalışmamızın temelini oluşturduk. Raporda emeği geçen isimsiz bütün kahramanlarımıza, raporu kaleme alan Esra Elmas’a ve finansal desteği ile çalışmaya hayat veren Karacadağ Kalkınma Ajansına çok teşekkür ederiz. Faydalı olması dileğiyle…

Kaynak Web Sayfası