İşkenceye Karşı Veritabanı, Türkiye’de ve dünyada işkence ve diğer kötü muamelenin ortadan kaldırılması, işkence görenlerin ve yakınlarının onarım hakkına erişimleri için çaba sarf eden başta sivil toplum kuruluşları, araştırmacılar, sağlık ve hukuk çalışanları, akademisyenler ve öğrenciler olmak üzere tüm aktörlerin kullanımı için Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından hazırlanmıştır.
Türkiye’de ve dünyada işkence ve diğer kötü muameleye karşı uzun yıllardır tüm engel ve zorluklara rağmen kararlı bir mücadele yürütülmektedir. Bu mücadeleyi yürütenler, yıllar içerisinde bu alana ilişkin anlamlı bir deneyim ve bilgi birikiminin oluşmasını da sağlamıştır. Bu veri tabanı ile söz konusu bu bilgi ve deneyim birikiminin yaygınlaştırılması ve tüm ilgilenenler için kolay ulaşılabilir ve faydalanabilir hale getirilmesi ve böylece halen devam eden işkence ve diğer kötü muameleye yönelik mücadelelerin güçlenmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Bu veri tabanı şimdiye kadar hazırlanmış araştırmaları, çalışmaları, raporları, uluslararası sözleşmeleri, uluslararası mekanizmalarca üretilen bilgi, değerlendirme, ziyaret notlarını içermektedir. Veri tabanın geliştirmek ve güncelliğini korumak, bu alanda çalışmaya yapan herkesin katkısı ile mümkün olacaktır. Bu nedenle, veri tabanında yer alması için işkence ve diğer kötü muamele ile ilgili çalışmaları, makaleleri, araştırma ve gözlem raporları vb. materyalleri [email protected] adresine ileterek siz de katkı sağlayabilirsiniz.
TİHV, işkencenin önlenmesi ve işkenceye maruz kalmış kişilerin ve onların yakınlarının tedavi ve rehabilitasyonunun sağlanması amacı ile başta İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türk Tabipler Birliği (TTB) ortamlarındaki çaba ve arayışlarının sonucu olarak İnsan Hakları Derneği ve 32 gerçek kişi tarafından 1990 yılında kurulmuştur. TİHV tedavi ve rehabilitasyon hizmetinin yanı sıra başta işkence olmak üzere diğer insan hakları ihalelerinin ortadan kaldırılması için çalışan uluslararası tanınırlığı olan bir sivil toplum örgütüdür. TİHV, multi-disipliner ve bütüncül bir yaklaşım ile işkenceye maruz kalmış kişilerin insan onuruna yaraşır şekilde yaşamalarına katkı sağlamayı amaçlar.
Bu veritabanı Hrant Dink Vakfı Hibe Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na aittir ve Avrupa Birliği’nin ve/veya Hrant Dink Vakfı’nın görüşlerini yansıtmamaktadır.
TİHV – Türkiye İnsan Hakları Vakfı
Mithatpaşa Caddesi No:49/11 6. Kat 06420 Kızılay/ANKARA
Tel: +90 (312) 310 66 36 Faks: +90 (312) 310 64 63 Eposta: [email protected]