Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği Bölgesel Hasar Tesbit Raporu
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği
ÖZET

Okumakta olduğunuz rapor, 7 Haziran Türkiye Genel Seçimleri sonrası gelişen çatışmalı ortamın bölgemizde yarattığı ağır tahribatların raporlanmasını içermektedir. Rapor, çatışma yaşanan ve sokağa çıkma yasağı bulunan ilçelerde hasar tespitini, ekolojik tahribatı, kadınların etkilenme düzeyi ile yaşam ve hak ihlallerini içermektedir.
Bu raporun kaleme alındığı süreç itibariyle Cizre, Silopi, Nusaybin, Dargeçit, Sur gibi ilçelerde çatışmalar devam etmektedir. Bu raporda ortaya konan hasar tespit verilerinin elde edilmesini sağlayan saha çalışmaları, kent merkezlerine ağır silahlar ve ordu birliklerinin girdiği Aralık 2015 öncesinde yapılmıştır. Başta adı geçen bu ilçeler olmak üzere, tüm bölge gerçekleşen insani tahribat, göç etmek zorunda kalan insan sayısı, yıkılan ve kullanılamayacak hale gelen yapı stoku sayısı Aralık 2015 sonrasında kat be kat artmış ve ne yazık ki hala da artmaktadır. Kent merkezlerinde ağır silahların kullanılması sonucu evlerin ve işyerlerinin yıkılması, tahrip olması nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan nüfusun ciddi bir barınma sorunu ile karşı karşıya kalmasına yol açmıştır.

11 Ocak 2016 tarihinde İç İşleri Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre; Şırnak’ın Cizre ve Silopi, Diyarbakır’ın Sur ve Mardin’in Nusaybin ilçelerinin toplam nüfusu olan 439 bin kişinin yüzde 50’si bölgedeki çatışmalardan etkilenmiştir. Etkilenen nüfus sayısı 220 bin 400 olarak açıklanmıştır. 4 ilçeden göç edenlerin sayısı ise 93 bin civarında olduğu belirtilmiştir. İç göç süreçlerinde kesin veriler ortaya koymanın pratik imkânsızları göz önünde bulundurulduğunda bu sayının belirtilenden daha fazla olması kuvvetle muhtemeldir. Yerel kaynaklardan alınan bilgilerin derlenmesi sonucunda, göç akışlarının şimdilik yakın kentsel ve kırsal alanlara doğru olduğunu söylemek mümkündür. Cizre ve Silopi’den Şırnak ili merkezine, Nusaybin’den Mardin ili merkeze Diyarbakır’da ise Silvan ve Sur ilçelerinden kent merkezindeki diğer ilçelere doğru bir göç akışının gerçekleştiği tespit edilmiştir. Belediyeler, milletvekilleri, ilgili yardım kuruluşları ile görüşerek elde ettiğimiz tahmini veriler toplandığında, hala devam etmekte olan göç dalgasının İç İşleri Bakanlığı tarafından ortaya konan bilançodan 2 katı büyüklüğünde olduğu ve artış trendinin devam ettiği görülmektedir.