GİRİŞ: Bu el kitabi; İstanbul Protokolü eğitimlerinde yararlanılması amacıyla hazırlanmıştır. İşkence iddiası veya işkenceye maruz kalma kuşkusu olduğunda tıbbi değerlendirme ve belgelemenin İstanbul Protokolü ilkelerine uygun gerçekleştirilebilmesi adına hekimler için yol gösterici olması hedeflenmiştir.
İlk iki bölümde; görüşmede uyulması gereken temel ilkeler, tıbbi değerlendirmenin ana hatları, sık görülen temel fiziksel travmatik değişim tanımlamaları, sistem veya bölge muayenelerinin özellikleri, adli fotoğrafçılık ve farklı işkence yöntemlerine göre değerlendirmede izlenecek yol genel hatları ile vurgulanmıştır.
Üçüncü bölümde; ruhsal değerlendirme ve ruhsal delillere yer verilmiştir. Son bölümde belgelemenin temel ilkeleri ile rapor sonuçlarını içeren olgu örnekleri sunulmuştur.
Bu el kitabı, işkence iddiası ile başvuran veya işkence kuşkusu bulunan olguların değerlendirilerek yorumlanmasında tek başına yeterli olmayabilir. Kitapçıkta sözü edilen konular daha geniş biçimde “İstanbul Protokolün”de yer almıştır. Bu kitapçığın “İstanbul Protokolü” eşliğinde kullanılması önerilir.