Açlık Grevleri ve Hekimler: Klinik, Etik Yaklaşım ve Hukuksal Boyu
Türk Tabipleri Birliği
ÖZET

SUNUŞ: Açlık grevleri cezaevleri içinde ve dışında başvurulabilen bir hak arama biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hekimlere düşen görev taleplere, yapanlara bağlı olmaksızın sağlığın ve yaşamın korunması gayreti olmalıdır. Açlık grevlerinde hekimlerin görevi diğer hekim-hasta ilişkilerinden farklı olarak değerlendirilmemektedir. Açlık grevindekilerin de bilgilendirilmesi, onamlarının alınması ve gizlilik hakkına saygı gösterilmesi gerekmektedir. Her hasta gibi açlık grevindekilerin de hekim seçme özgürlüğü bulunmaktadır. Hekimler açlık grevindekiler ile ilişkilerinde her zaman olduğu gibi sağlığı ve yaşamı öne çıkarıp, karşılıklı saygı ve güven ortamı içinde görevlerini yerine getirmelidirler.

Açlık grevlerinde uyulacak etik ilkeler Dünya Tabipler Birliğinin 1975 Tokyo ve 1991 Malta Bildirgeleri ile şekillendirilmiştir. Hekimler, ulusal düzenlemelerden önce, uluslararası etik kurallara uymaları gerektiğini unutmamalıdırlar. Ulusal düzenlemelerin de bu uluslararası kabul görmüş metinlere uyması elbette beklenmelidir.

Hazırlanan el kitabının bu alanda, zor şartlarda görev yapan, hastalarının sağlığını korumaya çalışan hekimlere ve diğer sağlık personeline yararlı olacağını umuyorum. Kitap bu alanda uzman kişiler tarafından oluşturulmuş olup 1996 ve 2000 yıllarında TTB’nin deneyimleri ile şekillendirilmiştir. Bu alanda emek vermiş herkese ve bu kitaba emek veren herkese hekimler adına teşekkür ediyorum.

Açlık grevlerinin yapılmasını gerektirmeyen, demokratik ve özgür bir toplum hepimizin özlemidir…

Kaynak Web Sayfası