GİRİŞ: Bu rapor, 2013-2015 yıllarında Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından doğrudan hukuksal destek sunulan başvurucularımızın dosyalarındaki aşamaları ve bulguları ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır.
TİHV’in hukuk destek programı, Tedavi Merkezlerimizde hizmet sağlanan başvurucularımızın; tedavisiyle uyumlu olmak üzere, öncelikle kişinin onarım sürecine en yüksek katkıyı sağlayabileceğimiz, işkenceye karşı kamuoyu duyarlılığını arttıracak, içtihat oluşturmak doğrultusunda çalışabileceğimiz dosyaları kapsamaktadır. Kuşkusuz TİHV için her şeyden önce işkence gören başvurucularımızın onarılma sürecinde adalet duygusunu beraber yeniden tesis edebilmek, hakikati ortaya çıkarabilmek için hukuksal destek sağlanmaya çalışılmaktadır. Bunun gibi, çok katmanlı sonuçları açısından bir halk sağlığı sorunu olarak da telakki ettiğimiz işkence ve diğer kötü muamele biçimlerinin aynı zamanda tüm topluma yönelik bir eylem niteliğinde olması sebebiyle TİHV’den tedavi ve rehabilitasyon hizmeti almıyor ya da alamıyor olmakla birlikte maruz kaldığı eylemler neticesinde yargısal süreçlerde destek sunulması amacıyla da hukuk destek programı oluşturulmuştur.
Bu rapor kapsamında, işkence ve diğer kötü muamele biçimleri Birleşmiş Milletler İşkenceye karşı Sözleşme (İKS), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlar ile uluslararası insan hakları hukukunun diğer araçları açısından kabul gören tanımlar esas alınmıştır. Bunun gibi yerel mevzuat, insan hakları hukuku araçları ile çatışması veya ilişkisi içinde yer almıştır.
Raporun Birinci Bölümü başvurucularımızın öyküleriyle, adli yahut idari mekanizmalara başvurmak yönünde atılan adımların anlatımını içermektedir.
II. Bölüm, dosyalardaki aşamalara yönelik genel ve ortak hukuki değerlendirmelere hasredilmiştir. Başvurucu öykülerine, konuyla ilgili temel uluslararası normlarla ilişkisi kapsamında İngilizce olarak da yer verilmektedir.